Çam balı

Çam balı ve faydaları hakkında yararlı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Çam balının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edin.


Çam balı, çam ağaçlarında yaşayan bir kısım canlıların çam ağacının özünü aldıktan sonra salgıladıkları tatlı bal şebnemi denen maddeleri bal arıları tarafından toplayarak bal kovanına taşınarak üretilir. Çam Pamuklu Koşnili denilen canlı çam ağacının özünden elde ettiği beyaz ve renksiz bir salgı oluşturur.

Bu salgı çoğu kez ağacın gövdesinde ince bir ip gibi sarkar. Arılar çam ağaçlarının gövdesindeki bu çam özlü salgıyı alırlar. Arının basurayı çam ağacı üzerinden alarak kendinden kattığı enzimlerle işleyip, kovana getirmesi ve peteklerde suyunu uçurarak olgunlaştırması sonucu çam balı meydana gelir.

Türkiye'de Çam balı çoğunlukla Muğla bölgesi ve yakın bölgelerinde üretilmektedir. Bunun esas nedeni çam ağacında basurayı salgılayan çam pamuklu koşnilinin sadece bu yörelerde yaşayabiliyor olmasıdır. Çam balı uzun zaman kıvamı bozulmadan veya kristalleşmeden saklanabilmesidir.

Çam balı diğer ballara göre glikoz ve früktoz içerir. Daha az tatlı olduğu için boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çam balları, çiçek ballarından daha fazla biktarda aminoasit, enzim ve mineral madde içerir. Üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.